Nedavna dugoročna istraživanja ukazala su na brojne bitne hranjive tvari koje mnoge starije osobe ne konzumiraju i zanemaruju u svojoj prehrani, a to je osobito vrijedno za one koji imaju rizik ili oboljenje od bolesti srca, moždanog udara ili Alzheimerove bolesti. U nastavku vam donosimo tri najbolje namirnice za starije osobe?
Losos i ostale ribe hladnih voda kao što su tuna, srdele i skuše, imaju malo kalorija i zasićenih masti, ali su bogate bjelančevinama. Najvažnije je istaknuti da su ove ribe bogate jedinstvenom vrstom masnoća koja promiče zdravlje, omega-3. Omega-3 esencijalna masna kiselina optimizira razinu triglicerida koji nose masnoće u vašem krvotoku, smanjujući loš kolesterol niske gustoće, a istodobno poboljšavajući dobar kolesterol koji se bori s depozitima u arterijama. Postoje jaki dokazi koji povezuju nisku razinu Omega-3 s gubitkom pamćenja i drugim simptomima demencije.
Orasi, bademi i ostali orašasti plodovi poželjni su u svakodnevnoj prehrani
Mnogi stručnjaci sugeriraju da jedenje jedne šake određenih orašastih plodova dnevno, ponajviše oraha, badema, lješnjaka, pistacija i kikirikija, može smanjiti rizik od bolesti srca. Iako su orašasti plodovi bogati mastima, nemaju kolesterola. Jedna šaka od oraha dnevno je sve što je potrebno da bi se zadovoljila preporučena dnevna doza koja ujedno zadovoljava 35 dnevnih potreba za vitaminom E. Jedno je istraživanje objavljeno u publikaciji Američke udruge liječnika sugerira da vitamin E može pomoći u zaštiti od Alzheimerove bolesti.
Mrkva je bogata hranjivim tvarima i antioksidansima
Mnoge studije su pokazale da ljudi koji konzumiraju u većoj količini vitamin A i druge antioksidanse tijekom godina znatno smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti. Učinak je još izraženiji među pušačima. Druga studija povezuje načine prehrane bogate četirima antioksidansima – beta-karotenom, vitaminom C, vitaminom E i cinkom – kako bi se smanjili izgledi gubitka vida u doba starosti. Ništa ne može nadmašiti mrkvu kao snažan izvor beta-karotena (koje vaše tijelo pretvara u vitamin A). Mnoge su studije pokazale da su ljudi koji su konzumirali višu razinu vitamina A i drugih antioksidansa tijekom nekoliko godina znatno smanjili razinu Alzheimerove bolesti. Jedna mrkva u prosjeku daje 203% dnevne preporuke za vitamin A. Brokula i drugo povrće također posjeduje visoki udio vitamina A, ali trebali biste jesti gotovo devet glavica brokule kako biste dobili učinak ravan vitaminu A u jednoj mrkvi. No pazite, više od tri mrkve na dan će zasititi sposobnost tijela da skladišti vitamin A u kratkom vremenu i može se pojaviti kao narančasta boja na koži. Budući da mnoge starije osobe imaju poteškoća sa žvakanjem, preporuča se mikrovalna ili lagano kunanje povrća na pari kako bi se omekšalo, a istovremeno smanjilo gubitak hranjivih tvari. Nadamo se da će konzumiranje spomenute hrane poboljšati dugoročno zdravlje starijih osoba.